کشور سازنده
برند
توان
جریان ورودی
دور
جنس بدنه
نوع فلنج
موتور ac( دینام جریان متناوب ) پرمصرف ترین نوع موتور الکتریکی در صنعت است. این نوع موتور الکتریکی با استفاده از جریان ورودی متناوب کار می کند. برق شهری تکفاز و برق صنعتی سه فاز دارای جریان متناوب با فرکانس 50 هرتز هستند، از این جریان ورودی می توان دور موتور یا همان گشتاور بین 700 دور تا 3000 دور تولید کرد. درنتیجه موتورهای ac برای گشتاوری بین 700 تا 3000 دور طراحی و ایجاد شده اند. بدیهی است که برای دورهای بالاتر و یا پایین تر از این بازه باید از انواع دیگر الکتروموتور استفاده شود. مکانیزم دینام ac به گونه ای است که درون آن تعداد لایه های سیم پیچی موتور دور و گشتاور خروجی را تولید می کند. تعداد لایه های سیم پیچی کمتر دور بالاتر و تعداد لایه سیم پیچی بیشتر دور پایین تر را تولید می کنند. الکتروموتور ac در دو نوع تکفاز و سه فاز تولید و عرضه می شود.
الکتروموتورهای ac به طور گسترده ای در صنعت و دستگاه های صنعتی استفاده می شوند و یک نیاز ضروری به حساب می آیند، حتی در برخی مشاغل شهری و خانگی نیز کاربرد دارند. هزینه کم و پیکربندی آسان این دستگاه باعث شده است این نوع الکتروموتور بیشترین کاربرد و استفاده را در صنعت داشته باشد. موتورهای AC به صورت تکفاز و سه فاز کار می کنند. موتورهای AC در دو مدل تک فاز و سه فاز و در توان های مصرفی مختلف ( معمولا از توان 0.18 کیلووات تا توان 500 کیلووات ) برای مصارف و کاربری های مختلف تولید و عرضه می شوند . از مهمترین نیازهای شما صنعتگران و مشتریان عزیز انتخاب و خرید موتورهای AC مناسب برای کاربری خود و دارای برند معتبر و با کیفیت و در عین حال قیمت مناسب می باشد. بنابراین برای کسب آگاهی بیشتر درباره دینام جریان متناوب با ما همراه شوید.
ساختار موتورهای AC
ساختار و بخش های اصلی الکتروموتور ac شامل دو قسمت اصلی روتور و استاتور است و کموتاتور و بلبرینگ نیز بخش های دیگر در ساختار موتور هستند. استاتور همان بخش خارجی سیم پیچی است که با عبور جریان الکتریکی از آن میدان مغناطیسی دوار ایجاد می شود. روتور همان قسمت داخلی است که به محور و شفت موتور متصل است که گشتاور و دور خروجی را تولید می کند. سرعت چرخش میدان مغناطیسی کاملا به فرکانس و تعداد قطب های موتور ( تعداد لایه های سیم پیچی در استاتور) بستگی دارد. وقتی جریان برق ورودی تکفاز و یا سه فاز با فرکانس 50 هرتز وارد استاتور می شود بسته به تعداد لایه های سیم پیچی موجود در آن قطب های مغناطیسی ایجاد شده که این قطب ها با دفع همدیگر باعث ایجاد میدان مغناطیسی و ایجاد چرخش می شوند. این چرخش توسط کموتاتور به روتور منتقل شده و آن را به چرخش در می آورد. روتور با بلبرینگ به شفت موتور متصل است و باعث می شود شفت به گردش در آید. تعداد گردش شفت یا همان گشتاور خروجی بر حسب دور در دقیقه محاسبه می شود. دینام های جریان متناوب بر حسب ساختار استاتور داخل آن دورهایی بین 700 تا 3000 دور در دقیقه تولید می کنند.
تفاوت موتورهای AC و DC
نخستین و مهمترین تفاوت موتورهای dc و ac در جریان ورودی آنهاست . موتورهای ac با جریان متناوب کار کی کنند اما موتورهای dc با جریان مستقیم کار می کنند. فرکانس جریان متناوب 50 هرتز است در حالی که فرکانس جریان مستقیم صفر است. الکتروموتور ac هم بصورت تکفاز و هم بصورت سه فاز تولید می شود اما الکتروموتور dc فقط به صورت تکفاز تولید می شود. از نظر ساختار، در موتورهای AC استاتور دائما می چرخد اما در موتورهای DC استاتور ثابت است و نمی چرخد. در کاربری هایی که بارهای سنگین و سرعت ثابت نیاز است استفاده از موتورهای AC مناسب تر است زیرا هزینه کمتری دارد. در مجموع می توان گفت با توجه به اینکه ساختار و محرک های دینام های جریان ثابت و متناوب با هم متفاوت است نوع کاربری و استفاده از آنها نیز متفاوت خواهد بود.
انواع الکتروموتورهای AC
انواع دینام جریان متناوب شامل موارد زیر است:
موتور دفعی: عملکرد این دستگاه مانند موتور الکتریکی DC است. اتصال مستقیم سیمپیچ استاتور به منبع AC و وصل شدن روتور به کموتاتور این نوع ازموتور الکتریکی را بهوجود میآورد. روی قسمت کموتاتور جاروبکهایی دیده میشود که با یکدیگر اتصال کوتاه بوجود آوردهاند. با اتصال الکتریکی کموتاتور و جاروبک میدان مغناطیسی تشکیل میشود. ضمن اینکه میدان مغناطیسی عامل حرکت روتور خواهد بود.
موتور قفس سنجابی تکفاز
به دو شاخه موتور قطب چاکدار و فاز تقسیم شده طبقهبندی میشود. تکفاز تقسیم شده خود به زیرگروه استارت خازنی، حرکت خازنی، استارت/ حرکت خازنی و استارت مقاومتی گروهبندی میشود.
موتورهای سنکرون تکفاز
در موتور سنکرون از یک منبع تکفاز برای تغذیه و حرکت روتور استفاده میشود که نسبت به سرعت چرخش روتور، EMF و جریان عبوری از سیمپیچها فرق خواهد کرد. در این نوع از موتورها روتور و استاتور سیمپیچی میشوند. در زمان اتصال استاتور به منبع برق، موتور با سرعت سنکرون خواهد چرخید. روتور نیز که به جریان برق DC وصل است با اتصال به منبع، روتور نیز با سرعت استاتور خواهد چرخید. هدف از موتور سنکرون تولید یک سرعت ثابت است، حتی اگر بازده کمی ایجاد شود. استفاده از موتور تکفاز ما را به این هدف خواهد رساند.
موتور الکتریکی AC تکفاز سنکرون نیز به زیر گروههای مختلفی تقسیم میشود:
استپر موتور
مقاوم مغناطیسی
زیر سنکرون
تفاوت موتور سنکرون و القایی
همانطور که مشاهده شد الکترموتور القایی و سنکرون تکفاز عملکرد مشابهی دارند و تقریبا زیر مجموعه این ماشینها نیز یکسان است؛ اما این دستگاهها با هم تفاوت دارند. تفاوت این دو موتور در سرعت چرخش آنها است. سرعت در سنکرون تابعی از تعداد قطب استاتور و فرکانس منبع تغذیه است. در این موتور استاتور و روتور سیمپیچی میشود. در مقابل موتور القایی برای ایجاد میدان مغناطیسی از چرخش روتور استفاده میکند. به همین دلیل سرعت در موتور القایی همواره کمتر از سنکرون خواهد بود. این تفاوت سرعت در چرخش استاتور و روتور را Slip یا سرعت لغزش میگویند.
الکتروموتورهای AC سهفاز
این موتور الکتریکی از سه منبع (سه سیمپیچ) تغذیه استفاده میکند. از این موتور برای کاربریها با توان بالا استفاده میشود. میدان الکترومغناطیسی در موتور سهفاز از اختلاف فازهای موجود در میدان تغذیه حاصل میشود.
موتور القایی سهفاز
روتور این نوع موتور از تعدای رسانای مسی تشکیل شده که در فولاد قرار گرفته است. القای الکترومغناظیسی باعث میدان مغناطیسی دوار در رسانای مسی میشود که سبب چرخش محور موتور در جهت میدان مغناطیسی خواهد شد.
موتور سه فاز سنکرون
این موتور الکتریکی ، سهفازهمزمان نیز نامیده میشود. اگر قسمت بیرونی قطبهای روتور توسط کلکتور از موتور خارج شده و به یک منبع بیرونی دیگر وصل شود که باعث شود روتور یک میدان مداوم جداگانه ایجاد کند، موتور سنکرون یا همزمان سهفاز گفته میشود. کاربرد موتور القایی سهفاز بیشتر از سنکرون است
کاربرد الکتروموتور ac
کاربرد الکتروموتورها بویژه الکتروموتورهای ac در صنعت بسیار زیاد است زیرا هزینه پایین تر و انعطاف پذیری و راه اندازی آسانتری دارند به گونه ای که استفاده از آنها یک نیاز ضروری و حیاتی در کارخانجات و دستگاه های صنعتی محسوب می شوند. انواع الکتروموتورهای تکفاز و سه فاز برای مصارف خانگی و صنعتی وجود دارند. کاربرد هرکدام از موتورهای الکتریکی بسته به نیاز و شرایط کارب معین می شود. مواردی مانند شرایط محیط کاری، نوع موتور الکتریکی، درجه حفاظتی آن، جنس پوسته و توان مورد نیاز باعث می شود در هر دستگاهی از موتور الکتریکی مناسب استفاده شود. مهمترین موارد کاربرد دینام های جریان متناوب بصورت زیر است:
پمپ های باد و پمپ های آب
انواع بالابرهای ساختمانی و صنعتی
انواع جرثقیل ها
فن های خانگی و صنعتی
کمپرسورها و ژنراتورها
نوارهای نقاله و آسیاب ها
لازم به ذکر است این دینام ها در بسیاری از کاربردها لازم است برای کاهش دور و افزایش قدرت به گیربکس کوپل شوند . معمولا الکتروموتور های فلنج دار برای اتصال به گیربکس به کار می روند.
برندهای سازنده دینام جریان متناوب AC
شرکت های معتبر و معروفی در سراسر جهان انواع الکتروموتور و تجهیزات برقی و صنعتی را تولید و در جهان عرضه می کنند. برخی از برندهای مطرح که در ایران بسیار استفاده می شوند و محبوب هستند را ذکر می کنیم :
زیمنس آلمان : کلیه صنعتگران برند آلمانی زیمنس و محصولات آن را می شناسند و از کیفیت محصولات این شرکت با خبر هستند. زیمنس در زمینه تولید الکتروموتور نیز جزو با کیفیت ترین تولید کنندگان است
ایلماز ترکیه : جزو برندهای با کیفیت بالا محسوب می شود
ABB فنلاند
WEG برزیل
الکتروژن و موتوژن ساخت ایران
اما پرمصرف ترین موتورهای ac در ایران برندهای چینی هستند. الکتروموتور چینی در کیفیت های مختلف و رنج قیمتی بسیار متنوع در صنعت ایران وجود دارد. البته متاسفانه کالای تقلبی هم زیاد است و بجای کالای چینی خرید و فروش می شود. مراکز فروش و نمایندگی های معتبر همواره کالای اصل را با تضمین کیفیت و قیمت ارائه می دهند. پارتاک صنعت ایده آفرین نمایندگی الکتروموتورهای چینی ایده آل، جی ام کو، ایمپکس و جیلیم در ایران است. این برندها دارای سیم پیچی تمام مسی، کیفیت ساخت خوب و قیمت مناسب هستند و در توانها و دورهای مختلفی تولید شده و به ایران وارد می شوند.
قیمت موتور AC
قیمت موتورهای ac بر اساس پارامترهای متعددی تعیین می شود. مهمترین عوامل موثر در تعیین قیمت موتورهای جریان متناوب شامل موارد زیر است :
برند سازنده و کیفیت ساخت : هرچه کیفیت و متریال به کار رفته در ساخت موتور بهتر باشد قیمت آن بالاتر است. برندهای مطرحی مانند زیمنس، الکتروموتورهای با کیفیت بالا تولید می کنند در نتیجه قیمت آنها نیز بیشتر است، دیگر برندهای سازنده الکتروموتورها مانند شرکت های ایرانی موتوژن و الکتروژن و یا شرکت های چینی مانند ایده آل و jmco الکتروموتورهای با کیفیت مناسب و قیمت ارزان تر نسبت به برندهای اروپایی تولید می کنند.
توان و دور الکتروموتور : توان موتور الکتریکی رابطه مستقیم ب قیمت آن دارد و هرچه توان موتور الکتریکی بیشتر باشد قیمت آن نیز بالاتر است. اما در یک توان مشخص(مثلا 3 اسب ) نوع تکفاز آن گرانتر از نوع سه فاز آن است. دور الکتروموتور با قیمت آن نسبت عکس دارد. هرچه دور الکتروموتور بیشتر باشد قیمت آن ارزانتر است. برای مثال قیمت دینام 3 اسب 1400 دور نسبت به 900 دور آن کمتر است.
جنس پوسته و بدنه : معمولا الکتروموتورهای AC بدنه ای چدنی و یا آلومینیومی دارند. پوسته آلومینیومی دارای فلنج است و برای کوپل کردن به گیربکس به کار می رود. اما موتورهای پوسته چدن معمولا بدون فلنج هستند ولی میتوان بصورت جداگانه به آنها فلنج نصب کرد. در مجموع جنس پوسته و بدنه الکتروموتور بر روی قیمت آن تاثیرگذار است.
جنس سیم پیچی : بدیهی است که سیم پیچی مسی گرانتر از سیم پیچی آلومینیومی است.
خدمات پس از فروش و ضمانت : ضمانت نامه مدت دار و خدمات پس از فروش الکتروموتور نیز بر روی قیمت آن تاثیر می گذارد.
همانگونه که در بالا مشاهده می کنید قیمت انواع الکتروموتور همراه با مشخصات و توان و دور متفاوت به شما نشان داده شده است. همچنین می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت انواع الکتروموتور و دینام با شماره های پارتاک تماس بگیرید.
فروش موتور AC
برای یک خرید مطمئن ، مراجعه به مرکزفروش الکتروموتور معتبر و با سابقه جهت مشاوره فنی ، انتخاب نوع و مدل موتور مصرفی شما و عرضه محصول با کیفیت و با قیمت مناسب ، بهترین انتخاب و بهترین گزینه می باشد. پارتاک صنعت ایده آفرین مرکز فروش انواع الکتروموتورهای چینی، ایرانی و اروپایی و نمایندگی دینام های چینی ایده آل، جی ام کو، ایمپکس و جیلیم در ایران است. شما عزیزان می توانید در این صفحه علاوه بر مشاهده الکتروموتورهای موجود در پارتاک صنعت و مشاهده ویژگی ها و مشخصات هر کدام اقدام به خرید انواع دینام AC بصورت آنلاین کنید و در محل مورد نظر خود کالا را تحویل بگیرید. همچنین برای مشاوره فنی، استعلام قیمت و خرید دینام ac با واحد فروش پارتاک صنعت تماس بگیرید.