روش شست و شوی الکتروموتور صنعتی
روش شست و شوی الکتروموتور صنعتی

شستشوی الکتروموتور برای طول عمر و بهبود عملکرد موتور یک امر ضروری است که هر تکنسین و یا صنعتگر باید با آن آشنا باشد و بتواند این کار را به درستی انجام دهد. الکتروموتور به دلیل کار در محیط های آلوده به گرد و غبار، چربی و مرطوب نیاز به سرویس های دوره ایی منظم، شستشو و روغنکاری دارد. برای سرویس الکتروموتور و شستشوی آن باید با اصول آن آشنا باشیم این اصول شامل ایمنی، جدا کردن قطعات دینام، شستشو و روغن کاری و در آخر مونتاژ مجدد الکتروموتور است.

ما در این مقاله سعی داریم تا به شما مرحله به مرحله عمل شستشوی الکتروموتور صنعتی را آموزش دهیم و نکاتی برای افزایش طول عمر و جلوگیری از فرسودگی الکتروموتور یا همان دینام صنعتی بیان کنیم.

شستشوی الکتروموتور و نحوه باز کردن آن

 

مراحل جدا کردن قطعات و شستشوی الکتروموتور

  1. قبل از اقدام به هر کاری باید جریان برق ورودی متصل به الکتروموتور را قطع و تمام سیم ها ی متصل و پیچ های که باعث اتصال جریان الکتریکی می شوند را باز کنیم. برای اطمینان کامل از قطع برق ورودی حتما از مولتی متر و فاز متر برای تست جریان الکتریکی استفاده کنید.
  2. پیچ های درب ترمینال الکتروموتور را باز کرده و تمام سیم ها را از اتصال به الکتروموتور جدا کنید. به یاد داشته باشید دقت نمایید که هر سیم به کدام اتصال وصل بوده تا هنگام مونتاژ مجدد الکتروموتور به مشکل بر نخورید.
  3. در انتهای موتور جایی که پروانه قرار دارد سه یا چهار پیچ برای جدا سازی محافظ پروانه وجود دارد، پیچ ها را باز کرده و محافظ را از دینام جدا کنید.
  4. در مرحله بعد پروانه الکتروموتور که به شفت انتهایی متصل است با یک خار تثبیت شده است، خار را جدا کنید و پروانه را به آرامی و احتیاط کامل از شفت جدا نمایید.
  5. در ادامه پیچ های براکت انتهای موتور را باز کنید و آن را جدا کنید.
  6. سپس در پیشانی موتور پیچ های فلنج یا براکت جلویی را باز کنید.
  7. حال می توانید با جلو کشید شفت، روتور را به صورت کامل از پوسته موتور خارج کنید.
  8. اگر شما به پمپ باد دسترسی دارید با استفاده از آن و با فاصله سیم پیچ داخل موتور را باد بگیرید تا گرد و غبار از آن خرج شود. توجه داشته باشید برای اینکار حتما اغز عینک ایمنی استفاده کنید تا باخارج شدن آلودگی از سیم پیچ موتور به چشم شما آسیب نرسد.
  9. حال وضعیت سلامت سیم پیچ را برسی کنید در صورت سالم بودن می توانید به شستشوی الکتروموتور بپردازید.
  10. در این مرحله با استفاده از محلول های مخصوص شستشوی الکتروموتور و یک پارچه تنظیف سیم پیچ الکتروموتور را به آرامی و بادقت تمیز کنید. توجه نمایید محلول را فقط روی پارچه تنظیف بریزید و مستقیم به سیم پیچ نریزید. نکته بسیار مهم دیگر این است که زمان بدهید تا سیم پیچ کاملا خشک شود.
  11. روتور را که قبلا جدا کرده اید با استفاده از سنباده های بسیار نرم تمیز کنید و به هیچ عنوان از آب و یا محلول های شستشو برای این قسمت استفاده نکنید. شما می توانید بلبرینگ های روتور را نیز در صورت نیاز تعویض و یا روغن کاری نمایید.
  12. پوسته موتور را نیز با محلول شستشوی الکتروموتور تمیز کنید. در صورت زنگ زدگی میتوانید از سنباده نرم نیز برای از بین بردن آلودگی در این بخش استفاده کنید.
  13. در پایان با یک پارچه تنظیف خشک تمام قطعات موتور را تمیز نمایید تا چربی و یا رطوبت بر روی موتور باقی نماند. کمی فرصت دهید تا تمام قطعات کاملا خشک شود.

تمیز کردن سیم پیچ موتور

شستشوی الکتروموتور با محلول مخصوص

مراحل مونتاژ مجدد الکتروموتور

  1. روتور را همانطور که خارج نمودید دوباره به جای خود برگردانید
  2. براکت انتهای موتور را در جای خود قرار دهید
  3. قبل از بستن پیچ های براکت جلو و عقب با یک چکش لاستیکی و یا کف دست براکت ها را در جای خود فیکس کنید و در صورت مطمئن شدن از فیکس بودن آن ها پیچ ها را در جای خود قرار دهید و به صورت ضربدری آن ها را سفت کنید.
  4. شفت موتور را با دست بچرخانید در صورت روان بودن چرخش شما کار خود را به درستی انجام داده اید ولی اگر شفت به سختی چرخید و یا به اصطلاح جام بود، باید برسی کنید که یا براکت ها درست نصب نشده اند و یا روتور داخل پوسته درگیر است.
  5. پس از مطمئن شدن از وضعیت شفت و بستن براکت ها به سراغ پروانه بروید و آن را در جای خود فیکس کنید و خار را پشت آن بیندازید طوری که لقی نداشته باشد.
  6. حال محافظ پروانه را در جای خود قرار دهید و پیچ های آن راببندید. توجه کنید پیچ ها هرز نباشند و محافظ لرزش و لقی نداشته باشد.
  7. به سراغ ترمینال بروید و سیم های اتصال را همانگونه که در ابتدا بود متصل کنید. حواستان باشد سر سیم ها به یکدیگر متصل نشود.
  8. حال موتور را به برق ورودی وصل نمایید و موتور را استارت کنید.

نکاتی در مورد شستشوی الکتروموتور

با توجه به محیط و کاربری الکتروموتور باید به نکاتی در مورد شستوشوی الکتروموتور توجه کرد.

برسی پروانه الکتروموتور

توجه کنید با وجود حرارت ایجاد شده در روتور و استاتور که عامل آن مقاومت اهمی در هنگام جریان الکتریکی از سیم پیچی است دمای موتور و پوسته آن بالا می رود و اگر این دما بیش از حد شود باعث سوختن موتور و یا حتی آتش گرفتن آن می شود. برای جلوگیری از این موضوع باید پروانه الکتروموتور بتواند به خوبی دمای اضافی را از موتور خارج کند پس از سلامت پروانه اطمینان پیدا کنید.

شستشوی الکتروموتور بصورت سالیانه

وجود گرد و غبار و آلودگی های مختلف باعث می شود الکتروموتور در طول یک سال نیاز به سرویس و شستشو کامل داشته باشد اگر این موضوع را جدی نگیرید در طولانی مدت باعث خسارات زیادی می شود.

برسی روزانه موتور

سعی کنید هر روز محیط خارجی موتور از پوسته تا شفت و اتصالات آن را تمیز کنید و از روان بودن شفت و درست کار کردن اجزای آن اطمینان حاصل کنید و در صورت عیب در موتور آن راسریع خاموش کنید و به عیب یابی آن بپردازید.

عوارض تمیز نکردن الکتروموتور

تمیز نکردن الکتروموتور باعث مشکلاتی خواهد شد که در اینجا به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم:

  1. ایجاد صدا های ناهنجار به دلیل خشکی یاتاقان ها
  2. لق شدن پیچ های پوسته و محافظ پروانه و آلودگی صوتی و حتی خرد شدن پروانه
  3. جام کردن شفت به صورت ناگهانی
  4. داغ شدن الکتروموتور به دلیل درست کار نکردن فن ( دلایل داغ شدن الکتروموتور را می توانید به صورت کامل بخوانید)
  5. احتمال اتصال کوتاه و ایجاد برق در بدنه الکتروموتور و احتمال برق گرفتگی

نکاتی برای افزایش طول عمر و جلوگیری از فرسودگی الکتروموتور

برای افزایش طول عمر مفید الکتروموتور سعی کنید به صورت روزانه وضعیت شفت، پروانه و محافظ آن، اتصالات اطراف الکتروموتور را چک کنید. با توجه به آلودگی محیط الکتروموتور باید برنامه ایی منظم برای شستشوی الکتروموتور داشته باشید. سعی کنید روغن کاری موتور منظم انجام شود. اگر در محیط های گرم و حرارت بالا مجبور به استفاده موتور هستید سعی کنید این موارد را در زمان بندی کوتاه تری انجام دهید تا طول عمر موتور افزایش پیدا کند و از فرسودگی زود رس جلوگیری شود.

تمیز کردن روتور الکتروموتور با استفاده از سنباده

تمیز کردن روتور با استفاده از سنباده نرم 240

چک لیست سرویس روزانه الکتروموتور

  1. برسی برق ورودی به الکتروموتور
  2. برسی سلامت پروانه الکتروموتور
  3. برسی شفت خروجی الکتروموتور
  4. تمیز بودن پوسته الکتروموتور و اطراف آن
  5. اطمینان از روغن کاری الکتروموتور
  6. برسی آخرین شستشوی الکتروموتور

سخن پایانی

شستشوی الکتروموتور به صورت منظم نه تنها میتواند به طول عمر مفید الکتروموتور کمک کند بلکه در بهره وری بقیه اجزا در یک ماشین الکتریکی موثر است. شما با شستشوی الکتروموتور به صورت منظم می توانید سال های زیادی از الکتروموتور بدون هیچ مشکلی استفاده کنید و از خسارات مالی و جانی جلوگیری کنید. شستشوی الکتروموتور یک امر اجتناب ناپذیر برای هر صنعتگر و تکنسین است.

فرم درخواست

    2 دیدگاه در “شستشوی الکتروموتور صنعتی

    1. عباس گفت:

      سلام خسته نباشید
      برای شستوشوی الکتروموتور شما چه ماده یا اسپری تمیز کننده آیی را پیشنهاد میکنید؟

      1. prsnt708090 گفت:

        درود بر شما
        شما برای نگهداری و تنظیف موتورهای الکتریکی میتوانید از اسپری هایی که برای تمیز کردن الکتروموموتور در بازار وجود دارد استفاده کنید البته در کشور ما این اسپری ها بسیار سخت پیدا می شود لذا شما میتوانید از اسپری تنظیف موتور خودرو استفاده استفاده کنید. توجه داشته باشید پس از شستوشوی الکتروموتور حتما موتور را با یک پارچه تنظیف خشک کنید تا رسوب و یازنگ زدگی ایجاد نشود.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *