برای کنترل دور موتور DC روشهای مختلفی وجود دارد. با توجه به ساختار داخلی الکتروموتورهای DC یا جریان مستقیم در کاربری های مختلف نیاز است دور و گشتاور کمتری استفاده شود و موتور با دور کمتری بچرخد. به همین دلیل استفاده از روشی برای کنترل دور موتور DC بسیار رایج است.
موتورهای DC اغلب در کاربردهای دقیق صنعتی مانند دستگاه CNC استفاده میشود و تقریباً در تمامی کاربردها برای دستیابی به عملکرد بهینه و صحیح، نیاز به کنترل دور موتورهای DC وجود دارد.
روش های کنترل دور موتور
بهترین و مناسب ترین روش کنترل دور موتور DC ، استفاده از اینورترها و درایوهای مخصوص است. برخی از شرکتها، درایو اینورترهایی تولید می کنند که برای هر دو نوع موتور AC و DC به کار میرود. روشهای دیگری نیز برای تغییر دور موتور DC وجود دارد. کنترل با آرمیچر و کنترل با PWM از دیگر روشهای کنترل دور موتورهای DC است.
اینورترهای صنعتی و استفاده از آنها برای کنترل انواع الکتروموتور مزایای زیادی دارد به همین علت همواره مشتریان هنگام کاربرد الکتروموتور مورد نیاز خود اقدام به خرید اینورتر صنعتی یا خرید اینورتر تک فاز نیز می کنند . کنترل دور موتورهای DC با اینورتر هم باعث بهینه بودن مصرف انرژی می شود و هم ایمنی راه اندازی و کنترل موتور الکتریکی تا حد ممکن بالا می رود و خطرات و آسیب های احتمالی بسیار کاهش می یابد.
نحوه کنترل سرعت موتور DC با آرمیچر
کنترل دور موتورهای DC با آرمیچر به روشهای زیر انجام میگیرد:
- روش کنترل دور با مقاومت آرمیچر: در این روش یک مقاومت متغیر را بهصورت سری با منبع تغذیه موتور متصل میکنند؛ با افزایش مقاومت آرمیچر، جریان الکتریکی و در نتیجه سرعت موتور کاهش مییابد.
- کنترل جریان آرمیچر با اتصال موازی (شنت): این روش کنترل دور موتور DC بهوسیله دو مقاومت متغیر یا رئوستا در مدار آرمیچر انجام میشود؛ یکی از مقاومتها بهصورت موازی و مقاومت دیگر بهصورت سری در مدار آرمیچر قرار میگیرد. ولتاژ اعمال شده به آرمیچر با تغییر رئوستات سری (R1) کنترل شده و جریان تحریک را با مقاومت شنت آرمیچر (R2) تغییر میدهند.
دو روش ذکر شده بالا یعنی منترل دور موتور با مقاومت آرمیچر یا شنت، از ارزان ترین راه های کنترل دور موتورهای DC به شمار میروند؛ اما بازدهی آنها نسبت به سایر روشها کمتر است زیرا مقدار زیادی از توان موتور در مقاومتهای متغیر تلف میشود. در این روشها ممکن است موتور در سرعتهای پایین دچار افت توان شده و از کار بیفتد.
همچنین نسبت مشخصی بین تغییرات مقاومت و سرعت وجود ندارد؛ یعنی با تغییر مقدار مشخصی در توان، سرعت به میزان ثابتی کاهش نمییابد و تغییرات بار بر کاهش سرعت اثرگذار است.از روشهای کنترل سرعت موتور DC با مقاومت و شنت، برای کاربردهای ساده و موتورهایی با توان کم استفاده میکنند و برای کاربردهای صنعتی و پیشرفتهتر، باید از روشهای دیگر استفاده شود.
کنترل دور موتور DC با PWM
PWM یکی از ویژگی های تایمر است که از آن برای کنترل دور موتور DC استفاده می شود. یک موج PWM ایجاد می شود و با گذر زمان رفته رفته افزایش می یابد. در همین هنگام از موتور فیدبک گرفته شود. به محض رسیدن دور موتور به مقدار تعیین شده، افزایش موج PWM متوقف شود. در این روش کاهش دور موتور نیز به همین صورت است. یعنی اگر دور موتور را بخواهیم کم کنیم، مقدار Duty Cycle موج PWM با گذر زمان رفته رفته کم شود. هنگامی که دور موتور خوانده شده به مقدار تعیین شده رسید، کاهش Duty Cycle موج PWM متوقف شود.
مزایای کنترل سرعت موتور DC با PWM
از جمله مزایای کنترل سرعت موتور DC باPWM می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- افت توان بسیار کم در ترانزیستور سوییچینگ
- کنترل خطی سرعت و پایداری بهتر آن
- کنترل میزان انرژی تحویل شده به بار
- دامنه ولتاژ ثابت و کارکرد موتور در قدرت کامل
- توانایی کنترل جهت چرخش موتور
- عدم افت گشتاور در دور های مختلف
کنترل دور موتور DC با توان بالا
برای کنترل دور موتور DC توان بالا از درایوهای DC استفاده می شود. درایور DC دستگاهی است که وظیفه تغییر ولتاژ و جریان ورودی را بر عهده دارد. کنترل دور موتور DC توان بالا با درایو مزایای زیادی دارد که مهمترین آن ها دقت و ایمنی بسیار بالای این روش است؛ در این روش کنترل سرعت موتور با دقت بسیار بالایی انجام می شود و این ویژگی برای صنایع سنگین مانند خودروسازی بسیار مهم است. همچنین ایمنی بالای درایور باعث می شود که موتور با خطر کمتری روبرو شود و در صورت بروز خطا، سیستم کنترل به صورت خودکار مشکل را تشخیص دهد و اقدامات لازم برای جلوگیری از آن ایجاد شود.
مشاوره رایگان خرید انواع الکتروموتور در پارتاک صنعت
پارتاک صنعت ایده آفرین نمایندگی فروش انواع الکتروموتورهای AC، الکتروموتورهای DC، انواع درایوهای صنعتی و سایر تجهیزات برق صنعتی و لوازم تابلو برق ( کلید محافظ جان، بی متال سه فاز، کلید اتوماتیک، مینیاتوری و کنتاکتور ) در ایران است.
مشاوران و کارشناسان مجرب در پارتاک صنعت همواره در تلاشند با ارائه بهترین مشاوره و آگاهی رساندن به شما در زمینه اطلاعات فنی، عملکرد و طرز کار دستگاه، برند سازنده و کیفیت آنها، شرایط نصب و راه اندازی و ارائه لیست قیمت بروز و مقرون به صرفه، کمک شایانی در جهت خرید مطمئن شما انجام دهند. شما می توانید با برقرای تماس با کارشناسان پارتاک صنعت از مشاوره رایگان بهره مند شده و بهترین انتخاب و خرید را داشته باشید.