محاسبه توان الکتروموتور
محاسبه توان الکتروموتور

الکتروموتورها از مهم ترین اجزای صنعتی مورد استفاده در لوازم صنعتی در دنیای مدرن هستند. به طور کلی امروزه اکثر دستگاه های صنعتی و برقی با استفاده از الکتروموتورها انرژی الکتریکی خود را به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند. بنابراین انتخاب بهترین نوع الکتروموتور بسیار حائز اهمیت می باشد و می تواند عملکرد دستگاه شما را تحت تاثیر قرار دهد. به طور کلی توان الکتروموتور یکی از مهم ترین فاکتورهای انتخاب انواع موتور الکتریکی محسوب می شود. بنابراین اگر نتوانید محاسبه توان موتور الکتریکی را به درستی انجام دهید، قطعا در عملکرد دستگاه با توجه به نیاز خود با مشکل مواجه خواهید شد.

از طرفی عوامل متعددی وجود دارند که در محاسبه توان الکتروموتورها تاثیر می گذارند. این عوامل شامل کمیت ها، انواع توان و … می باشند. به همین منظور در ادامه شما را با عوامل موثر بر محاسبه انواع توان موتور الکتریکی آشنا خواهیم کرد.

محاسبه توان موتور الکتریکی و کاربرد قدرت الکتروموتور

محاسبه توان موتور الکتریکی و کاربرد قدرت الکتروموتور

منظور از توان موتور الکتریکی چیست؟

قدرت یا توان موتور الکتریکی میزان قدرت مکانیکی آن بوده که معمولا با واحد وات ارزیابی می گردد. میزان توان الکتروموتور می تواند به طور مستقیم عملکرد دستگاه و کیفیت کارایی آن را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل است که پیش از انتخاب موتور الکتریکی باید همه چیز درباره الکتروموتور و توان آن را مورد بررسی قرار دهید.

توان موتور الکتریکی نقش بسیار موثری در گشتاور خروجی آن دارد. از طرفی هنگام تهیه الکتروموتور باید میزان گشتاور خروجی آن را مورد توجه قرار داد. بنابراین هنگام انتخاب الکتروموتور نیاز است تا میزان توان آن را نیز محاسبه نمود. برای اینکه نحوه تاثیر توان الکتروموتور را ارزیابی نمایید، بهتر است بدانید که الکتروموتور چگونه کار میکند.

انواع توان موتور الکتریکی

پیش از محاسبه توان موتور الکتریکی در ابتدا نیاز است تا با انواع توان الکتروموتورها آشنا شوید. به طور کلی انواع توان موتورهای الکتریکی به سه دسته اکتیو، راکتیو و ظاهری دسته بندی می شوند که تعریف هر کدام به شرح زیر می باشد.

  • توان اکتیو: این توان الکتروموتور به معنای توان حقیقی موتور است. معمولا این نوع توان به منظور قدرت موتور برای انجام کار ارزیابی می گردد. وظیفه این توان کمک به چرخش شفت می باشد و با واحد وات (w) نمایش داده می شود.
  • توان راکتیو: این نوع از توان موتور الکتریکی نیز حاصل اختلاف میان جریان داخل مدار و ولتاژ است. این نوع توان به منظور ایجاد میدان الکترومغناطیسی و میدان الکتریکی داخل سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل است که توان راکتیو از نظر فعالیتی در موتور وظیفه ای ندارد، اما ضعف آن می تواند عملکرد الکتروموتور را به طور کلی دچار اختلال نماید.
  • توان ظاهری: این توان نیز مجموعی از هر دو توان راکتیو و اکتیو است که با واحد ولت/ آمپر نمایش داده می شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با الکتروموتورها، دلایل داغ شدن الکتروموتور و عیب یابی الکتروموتور سه فاز و تک فاز می توانید به سایت پارتاک صنعت مراجعه کنید.

انواع توان موتور الکتریکی

انواع توان موتور الکتریکی

چه کمیت هایی بر میزان توان تاثیر می گذارند؟

از دیگر فاکتورهای مهم و کلیدی هنگام محاسبه توان موتور الکتریکی شناخت کمیت های تاثیرگذار بر توان الکتروموتور هستند. از مهم ترین کمیت های تاثیرگذار بر توان الکتروموتورها می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • ضریب قدرت یا COSφ (زاویه ایجاد شده میان جریان و ولتاژ در سیم پیچ)
  • جریان فاز یا Iph
  • ولتاژ فاز یا Vph
  • VL در ولتاژ خط
  • IL در جریان خط

به طور کلی عوامل متعددی در الکتروموتورها وجود دارند که می توانند به طور مستقیم و یا غیر مستقیم روی توان آن ها تاثیر بگذارند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • جریان و ولتاژ ورودی که به طور مستقیم روی توان ورودی الکتروموتور تاثیر می گذارد.
  • میزان مقاومت داخلی موتور الکتریکی که می تواند به کاهش و یا افزایش توان موتور تاثیر بگذارد.
  • نوع و نحوه اتصال بار که بر عملکرد کلی موتور و میزان توان آن تاثیرگذار است.
  • میزان فرکانس برق ورودی الکتروموتور که منجر به تاثیر در سرعت و کارایی الکتروموتور شده و غیر مستقیم توان آن را تحت تاثیر قرار می دهد.

نحوه محاسبه توان الکتروموتور

برای محاسبه توان موتور الکتریکی در تمام الکتروموتورها از یک فرمول مشخص و ثابت استفاده می شود. این فرمول عبارت است از:

توان موتور الکتریکی= قدرت الکتروموتور * دور موتور

به طور مثال اگر یک الکتروموتور با قدرت 2 کیلو وات داریم که از دور موتور 2000 دور در دقیقه بهره مند است، توان آن 6000 وات می باشد.

از طرفی دور موتور می تواند به طور مستقیم میزان گشتاور موتور را نیز تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل است که توان موتور به صورت غیر مستقیم گشتاور را نیز تغییر می دهد. به طور کلی اگر بخواهیم در رابطه با قدرت و عملکرد بخش های مختلف الکتروموتور صحبت کنیم، باید بگوییم که تمام این فاکتورها مانند توان الکتروموتور، گشتاور، دور موتور، جریان ورودی و … روی یکدیگر تاثیر می گذارند.

نحوه محاسبه توان الکتروموتور

نحوه محاسبه توان الکتروموتور

رنج توانی موتور الکتریکی

یکی دیگر از نکات کلیدی و مهم هنگام محاسبه توان موتور الکتریکی ارزیابی رنج توانی هر الکتروموتور است. به طور کلی توان موتور با واحد های کیلو وات/KW و اسب بخار/ph نمایش داده می شود. از طرفی هر 1 کیلو وات معادل 1.34 ph بوده و هر 1 اسب بخار معادل 0.745 kw می باشد. واحد اندازه گیری اسب بخار متعلق به آمریکای شمالی بوده و معمولا توان الکتروموتورهایی که در آنجا تولید می شوند با این واحد نشان داده می شود. البته پس از تشکیل شدن کمیسیون الکتروتکنیک (IEC) تصویب شد که به صورت بین المللی برای توان تمام الکتروموتورها باید از واحد kw استفاده شود.

نکته دیگری که در رابطه با رنج توان موتور الکتریکی وجود دارد، این است که کمترین توان برای الکتروموتورها 0.09 KW یا 0.12 ph می باشد. با توجه به این موضوع از پرکاربردترین توان ها در صنعت می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • 0.37 KW – 0.5 ph
  • 0.55 KW – 0.75 ph
  • 0.75 KW –1 ph
  • 2.2 KW –3 ph
  • 5.5 KW – 7.5 ph
  • 7.5 KW –10 ph
  • 75 KW – 100 ph
  • 132 KW – 178 ph

برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با تفاوت انواع الکتروموتورها و تفاوت اینورتر و سافت استارتر می توانید از مشاوران پارتاک صنعت کمک بگیرید.

 

فرم درخواست

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *