کاربرد الکتروموتور و دینام صنعتی در صنعت
کاربرد الکتروموتور و دینام صنعتی در صنعت

کاربرد الکتروموتور تک فاز و سه فاز

کاربرد الکتروموتور و کاربرد دینام صنعتی، در خانه، فروشگاه ها، در سطح شهر، در خودرو، کارگاه ها و کارخانجات صنعتی بسیار زیاد و گسترده است. در هر دستگاه و وسیله ی برقی که حرکت و چرخش داشته باشد از الکتروموتور استفاده شده است. انواع مختلفی از الکتروموتورها مانند الکتروموتور AC، الکتروموتور DC، اسپیندل موتور، استپ موتور و انواع دینام صنعتی تولید شده و برای کاربری های مختلف تولید شده و به فروش می رسند. موتورهای AC  و استفاده آنها در صنعت بخش بزرگی از کاربرد الکتروموتور هستند.

مقدمه ای در مورد الکتروموتور

الکتروموتور یعنی موتور الکتریکی که در زبان انگلیسی به Electric motor معروف است.  این دستگاه برقی انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. الکتروموتور در داخل خود سیم پیچی چندلایه دارد که با ورود جریان الکتریکی به آن میدان مغناطیسی ایجاد می شود، اثر متقابل بین میدان مغناطیسی و جریان الکتریکی در داخل سیم‌ پیچ نیرویی به شکل چرخش و گشتاور تولید می کند و به شفت موتور منتقل می شود.

در مجموع جریان برق وارد موتور شده و چرخش و گشتاور تولید می شود که واحد آن دور در دقیقه است. از این چرخش برای به حرکت درآوردن و چرخش بسیاری از دستگاه ها در صنعت استفاده می شود. الکتروموتورها از پرمصرف ترین و ضروری ترین دستگاه های برقی هستند که تقریبا همه جا بویژه در صنعت می توان آنها را دید.

الکتروموتورهای AC ( دینام صنعتی ) با توجه به حجم و اندازه توان خروجی مورد نیاز ( بر حسب کیلووات یا اسب بخار ) برای به حرکت درآوردن سایر دستگاه ها را تولید می کنند و بر حسب تعداد لایه های سیم پیچی داخلی، دور و گشتاور در دقیقه ( مثلا 1400 دور در دقیقه یا 3000 دور در دقیقه ) تولید می کنند. البته برای کنترل گشتاور الکتروموتور در بسیاری از کاربردها از انواع اینورتر صنعتی استفاده می شود.

شرکت ها و برندهای بسیار زیادی الکتروموتورهای AC تولید می کنند که از عوامل مهم در تعیین کاربرد دینام صنعتی نیز محسوب می شوند. مهمترین برندها موارد زیر هستند:

  • زیمنس آلمان
  • ABB
  • WEG
  • گوانگلو، کایجلی، ایمپکس، جی ام کو و ایده آل از چین ( پارتاک صنعت نمایندگی انواع الکتروموتور چینی در ایران است )
  • جمکو، الکتروژن و موتوژن در ایران

حتما لازم است هنگام انتخاب و خرید الکتروموتور و کاربرد الکتروموتور( کاربرد دینام صنعتی )، اطلاعات کافی داشته باشید، با متخصصان و کارشناسان مشورت کنید و به مراکز فروش معتبر و با سابقه مراجعه کنید.

فروش انواع الکتروموتور چینی در اصفهان

مزایا و کاربرد الکتروموتور تک فاز

استفاده از الکتروموتور تک فاز در مکانهایی است که برق شهری 220 ولت وجود دارد و مزایایی دارد. کاربرد دینام صنعتی تک فاز، در بسیاری از محصولات خانگی و تجاری و صنعتی که برق سه فاز ندارند است. این موتورها در انواع بالابر، لباسشویی‌ها، پمپ آب خانگی و صنعتی، پمپ باد، فن و هواکش، دستگاه خمیرگیر و دستگاه های صنعتی کوچک متصل به برق شهری استفاده می شوند. استفاده و کاربرد الکتروموتور تک فاز مزایای زیر را دارد :

  • راه اندازی با برق شهری 220 ولت ( برق تکفاز )
  • توان پایین مورد نیاز برای کاربری سبک ( معمولا دینام صنعتی تکفاز بین 0.18 کیلووات تا 4 کیلووات تولید می شوند )
  • ابعاد کم و اندازه کوچک
  • قیمت پایین و مناسب

مزایا و کاربرد الکتروموتور سه فاز

استفاده از الکتروموتور سه فاز در کارگاه ها و کارخانجات صنعتی است که دارای برق سه فاز هستند و کاربرد آنها مزایایی دارد. کاربرد دینام صنعتی 3 فاز، در بسیاری از دستگاه های تجاری و صنعتی که برق سه فاز دارند است. این موتورها در انواع بالابرها و جرثقیل های صنعتی، نوار نقاله، خط تولید، فن و هواکش صنعتی و دستگاه های صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ متصل به برق صنعتی سه فاز استفاده می شوند. استفاده و کاربرد الکتروموتور 3 فاز مزایای زیر را دارد :

  • راه اندازی با برق 380 ولت ( برق سه فاز )
  • رنج توانی گسترده تر نسبت به موتورهای تکفاز برای کاربری سبک و سنگین ( معمولا دینام 3 فاز بین 0.18 کیلووات تا 400 کیلووات تولید می شوند )
  • دوام و کارایی بالاتر نسبت به دینام های تکفاز
  • صرفه جویی بیشتر در مصرف انرژی

نحوه سیم پیچی و راه اندازی الکتروموتور

سیم پیچی موتور معمولا به دو روش انجام می شود و هر روش مزایایی دارد

مزایای اتصال ستاره

  • پایداری و توانایی کارکردن موتور برای مدت طولانی
  • سطح بالایی از قابلیت اطمینان دوام به دلیل کاهش قدرت موتور
  • نرم ترین شروع درایو الکتریکی
  • تحمل احتمالی اضافه بارهای کوتاه مدت
  • از گرمای بیش از حد در محفظه موتور جلوگیری می شود.

اتصال ستاره مثلث

  • امکان افزایش سطح توان موتور الکتریکی به حداکثر
  • استفاده از رئوستات برای شروع
  • افزایش گشتاور
  • تلاش کششی بالا

همچنین راه اندازی الکتروموتور صنعتی به چند روش رایج وجود دارد:

راه اندازی الکتروموتور به روش مستقیم (Direct on line)

در روش مستقیم یا Direct که ساده ترین و رایج ترین شیوه استارت زدن موتور است، بین منبع برق و الکتروموتور هیچ چیزی قرار نمی گیرد و موتور مستقیما به برق متصل می شود

راه اندازی الکتروموتور به روش ستاره – مثلث

روش دوم روش دو ضرب یا ستاره مثلثی نامیده می شود. همانطور که گفته شد روش مستقیم یا Direct، سبب آسیب دیدن بخش هایی از موتور خواهد شد و همچنین نیاز به انرژی بسیار زیادی دارد برای همین در روش ستاره مثلث، جریان و ولتاژ را کاهش می دهند و دو مشکل بزرگ راه اندازی موتور با برق سه فاز را بر طرف می کنند. در این شیوه جریان و ولتاژ و در نهایت گشتاور یک سوم می شود اگر چه توان سیستم نیز کاهش خواهد یافت.

راه اندازی الکتروموتور با سافت استارتر

الکتروموتور را می توان با سافت استاردر راه اندازی کرد. در این روش از سافت استاردر و کنتاکتور در مدار باید استفاده کرد. بزرگترین ایرادی که به این روش وارد است این است که چپ گرد یا راست گرد ندارد و اگر می خواهید این ویژگی را داشته باشید باید از دو کنتاکتور جدا استفاده کنید. اگر کاربری شما زیر بار است و از همان لحظه شروع کار دستگاه باید بار زیادی را تحمل کند اصلا روش سافت استارتر مناسب شما نخواهد بود.

راه اندازی الکتروموتور با اینورتر (درایو)

راه اندازی دینام صنعتی با VFD

بهترین روش استارت و کاربرد الکتروموتور استفاده از اینورتر است. اینورتر دور موتور را کنترل می کند و آن را از صفر تا صد زیاد یا کم می کند. همچنین قابلیت گردش به چپ با راست را برای موتور امکان پذیر می سازد. برای همین است که بهترین راه، مطمئن‌ترین راه و سریع‌ترین راه برای راه‌اندازی الکتروموتورها استفاده از AC درایو یا اینورتر است.

مزیت اینورتر های الکتروموتور

  • برای چپ گردی و یا راست گردی نیازی به کنتاکتور نیست
  • جریان هجومی زیادی ندارد
  • در کمترین زمان به بیشترین دور می رسد
  • کم شدن مصرف انرزی
  • نیازی به بانک خازنی نیست
  • در روش‌های قبلی Cos (fi) از عدد یک دور می‌شد اما با اینورتر به عدد یک نزدیک می‌شود به عبارتی توان راکتیو نزدیک به صفر است
  • با تنظیم درست حفاظت کامل از الکتروموتور را بر عهده دارد و هیچ وسیله حفاظتی دیگری نیاز نیست
  • توانایی تنظیم دور موتور
  • امکان دستیابی به فرکانس های بالاتر از فرکانس نامی وجود دارد

با توجه به مزیت های کاربرد اینورتر برای راه اندازی الکتروموتور، صنعتگران ترجیح می دهند هنگام کاربرد الکتروموتور و کاربرد دینام صنعتی و خرید آنها، اقدام به خرید اینورتر تک فاز یا خرید اینورتر سه فاز کنند

قوانین ایمنی موتورهای الکتریکی

هنگام کار با موتورهای الکتریکی باید نکات ایمنی مربوط به استارت موتور، جابجا کردن آن و انبار كردن و نصب موتور توسط افراد متخصص رعایت شود تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود. مقررات ایمنی موتورهای الکتریکی باعث افزایش کارایی و طول عمر دستگاه و همچنین افزایش ایمنی و مانع آسیب‌های احتمالی و حوادث ناگوار می‌شود.

شرايط در محل نصب موتور بايد طبق اطلاعات داده شده روی پلاک الکتروموتور باشد و بر آن منطبق باشد. در کاربرد الکتروموتور، درجه‌ی حفاظت مشخص شده بايد با درجه‌ی حفاظت موتور وصل شده به آن هماهنگ باشد و با آن مطابقت داشته باشد.

در مواردی كه موتور به صورت عمودی وصل می‌شود و شفت به سمت پایین است، باید محیطی در نظر گرفته شود که از ورود اجسام خارجی به درون كانال‌های هوا جلوگيری به عمل آيد. عدم خفگی و گرفتگی سيستم تهويه موتور جهت اطمينان از خنک شوندگی موتور بايد كامال رعایت شود.

خروجی سیم پیچ‌­ها و سر کابل موتورهای الکتریکی باید پوشیده و محصور باشند. برداشتن پوشش­‌ها در موقع کار با موتورهای الکتریکی ممنوع است. باید توجه داشت که قسمت­‌های گردنده‌ی موتورهای الکتریکی مثل محورها، کوپلینگ­‌ها، بادبزن­ ها و غیره نیز باید محصور باشند.

باید مراقب بود تا لباس یا پارچه­‌های مخصوص تمیز کردن، با قطعات دوار موتور تماس پیدا نکند، کار باید با لباس مناسب که آستین­‌های آن بسته است و گشاد نیست، انجام گیرد. از زیر پایی لاستیکی عایق یا دمپایی پلاستیکی استفاده نمود.

لمس کردن قسمت­‌های حامل جریان با فازهای مختلف با دو دست یا قسمت­‌های حمل جریان و قسمت­‌های اتصال زمین شده در آن واحد ممنوع است. در صورت نیاز باید ابزار با دسته‌ی عایق مورد استفاده قرار گیرد.

در کاربرد دینام صنعتی فعال، سیم پیچی و کابل تغذیه کننده­ایی که در وضعیت رزرو مربوط به سرعت دیگر قرار دارند، باید همانند قسمت‌های برق­‌دار تلقی گردند.

قبل از راه اندازی و کاربرد الکتروموتور، مکانیسم­‌های مرکب یا موتورهای الکتریکی که از محل­‌های مختلف فرمان می­‌گیرند باید اطلاع رسانی انجام شود. اگر دستگاه­‌ها و تجهیزات فرمان آن­ها در محل­‌های مختلفی قرار داشته باشند، راه اندازی آن­‌ها فقط پس از دریافت جواب مساعد از جانب مسئول مکانیزم مزبور مبنی بر آماده بودن دستگاه­‌ها صورت می­‌گیرد.

قبل از شروع سرویس موتورهای الکتریکی پمپ­‌ آب خانگی، مکنده­‌ها یا دمنده‌­های هوا فن کویل‌ها، جهت جلوگیری از گردش موتور الکتریکی به وسیله مکانیزم باید تدابیری اتخاذ نمود، چنین تدابیری عبارتند از بستن شیر فلکه مربوطه و قفل و زنجیر نمودن آن­‌ها ضمن قطع مدار فرمان و آویختن تابلوی «وصل نکنید افراد مشغول کار هستند» در موتورخانه.

هنگام باز کردن کابل تغذیه موتور الکتریکی، انتهای هر سه فاز کابل باید اتصال کوتاه شده و به زمین وصل باشد.

دریافت مشاوره رایگان خرید انواع الکتروموتور

برای خرید انواع الکتروموتور صنعتی، لازم است با متخصصان و کارشناسان با تجربه مشورت کنید. از یک سو اطلاع و آگاهی از توان الکتروموتور مصرفی، دور و گشتاور مورد نیاز، برند سازنده و کیفیت آن و از سوی دیگر شرایط و استانداردهای محیط کاری و کاربرد الکتروموتور مورد نیاز مهمترین عوامل مورد توجه برای خریداران است. فاکتور مهم دیگر برای خرید الکتروموتور، قیمت آن است که با توجه به برند سازنده، کیفیت ساخت، توان، دور، جنس موتور و سایر پارامترهای مستقیم و غیر مستقیم تعیین می شود.

پارتاک صنعت ایده آفرین، نمایندگی و مرکز فروش انواع الکتروموتور صنعتی در ایران است. پارتاک صنعت مفتخر است تا با مشاوره رایگان به شما، برای انتخاب و خرید تجهیزات برق صنعتی و طرز استفاده آنها کمک قابل ملاحظه ای انجام داده باشد. پارتاک صنعت با استفاده از مهندسین مجرب و با سابقه، بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت را به شما عرضه می کند. ارائه لیست قیمت بروز و مناسب همواره از موارد مهم و مورد توجه صنعتگران در خرید تجهیزات مورد نیاز آنهاست.

برای مشاهده لیست قیمت انواع الکتروموتور، اینورترهای صنعتی، تجهیزات تابلویی ( قیمت بی متال سه فاز، قیمت کلید محافظ جان، کنتاکتور و کلید مینیاتوری ) با پارتاک صنعت همراه باشید.

فرم درخواست

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *