برای خرید کلید اتوماتیک ( کمپکت) لازم است به نکات مهمی توجه کنید. در این مقاله ابتدا با انواع کلیدهای اتوماتیک، مزیت های استفاده از انواع کلید اتوماتیک و با برندهای مطرح موجود در بازار آشنا می شوید سپس با آگاهی کامل می توانید اقدام به خرید کلید اتوماتیک کنید.
کلیدهای اتوماتیک نقش مهمی در سیستم های الکتریکی و اتوماسیون صنعتی ایفا میکنند و از تاسیسات روشنایی و برقی و سیم و کابل محافظت می کنند. آشنایی با انواع مختلف کلیدهای اتوماتیک و تفاوت آنها، به شما کمک میکند تا بتوانید مناسبترین مدل را برحسب نیاز خود انتخاب کنید.
وظایف کلید اتوماتیک چیست؟
وظیفه کلید اتوماتیک یا کمپکت، قطع و وصل اتوماتیک و ایمن مدارها است. این قطعه حافظتی که آن را MCCB (Molded Case Circuit Breaker) نیز مینامند به این دلیل که از کلیدهای حاوی رله های الکترونیکی استفاده می کند، در مقابل خطاهای مداری همچون اتصال کوتاه و اضافه بار حساس هستند. بنابراین این نوع کلید از کشیدن جریان بیش از حد در مصرف کننده و ایجاد افت ولتاژ جلوگیری مینماید. کلیدهای کمپکت با توجه به ابعاد کوچکی که دارند، فضای کمی را اشغال میکنند. و همچنین این نوع کلیدها قابلیت تعمیر شدن ندارند و رنج جریانی آنها تا 1250 آمپر میباشد.
کلید اتوماتیک در چه مواردی استفاده می شود؟
در مدارهایی که ولتاژ بالا باشد، حساسیت بالا نیاز باشد و قطع شدن کل سیستم در صورت خطر نیاز باشد از کلید اتوماتیک کمپکت استفاده می شود، کار این کلیدها قطع تمامی سیستم است. این قطع شامل هر سه فاز از سیستم خواهد شد. اتفاقی که در عملیات یک فیوز، حالا در هر جریانی که باشد، دیده نمی شود. فیوز ها تنها می توانند جریان یک فاز را قطع کنند. در حالیکه ممکن است جریان کشی فاز مذکور باعث ایجاد خطرات سنگین تری در شبکه شده باشد که می تواند دو فاز دیگر را نیز درگیر خود کند.
کلید های مینیاتوری نیز در آمپر های بالا طراحی نشده اند و هدف از طراحی آنها شناسایی اضافه جریان است و در مقابل اتصال کوتاه، آن سرعت عمل مورد انتظار را ندارند. اما استفاده و خرید کلید اتوماتیک کمپکت می تواند در هر دو دلیل اتصال کوتاه و یا اضافه بار که منجر به اضافه جریان های خطرآفرین در سیستم هستند، عکس العمل مطلوبی را ایجاد کند.
مزیت های خرید کلید اتوماتیک
استفاده از کلیدهای اتوماتیک کمپکت مزایایی دارد. همچنین آگاهی از تفاوت کلیدهای اتوماتیک با مینیاتوری می تواند در انتخاب و خرید هرکدام از آنها با توجه به شرایط کاری موثر باشد.
- قدرت قطع تا 150 کیلوآمپر
- دارای بازه جریانی 25 تا 1600 آمپر
- دارای رلههای مغناطیسی و حرارتی قابل تنظیم
- قابلیت بهکارگیری رلههای الکترونیکی
- داشتن رلههای Shunt و Under Voltage
- دارا بودن مکانیزم تشخیص علت قطع شدن کلید
- با خرید کلید اتوماتیک علاوه بر کارایی در سیستمهای فشار ضعیف، در مدارهای فشار متوسط و قوی نیز کارایی ایجاد میشود. زیرا رنج جریان نامی قابل تحمل برای کلیدهای اتوماتیک، بسیار بالاتر است. رنج جریان کلید مینیاتوری حداکثر تا 100 آمپر میباشد، برخلاف کلیدهای خودکار که حداکثر تا 2.5 کیلو آمپر رنج جریان دارند.
- کلیدهای اتوماتیک نسبت به کلیدهای مینیاتوری دارای قدرت قطع بالاتری هستند. قدرت قطع کلیدهای مینیاتوری در رنج 10 کیلوآمپر میباشد، ولی کلیدهای خودکار حداکثر تا 200 کیلوآمپر قدرت قطع دارند.
- کلیدهای مینیاتوری قابل تنظیم نیستند، اما کلیدهای اتوماتیک به دلیل داشتن رلههای حرارتی و مغناطیسی قابلیت تنظیم دارند.
- کلیدهای اتوماتیک طول عمر بیشتری دارند.
- کلیدهای اتوماتیک امکان کنترل خودکار و همچنین کنترل از راه دور دارند.
- کلیدهای اتوماتیک حفاظت دقیقتری دارند.
- در کلیدهای اتوماتیک وسعت و قابلیت نصب تجهیزات جانبی به مراتب بیشتر است.
- سه حالته بودن سوئیچ کلیدهای اتوماتیک نیز از دیگر قابلیتهایی است که در کلیدهای مینیاتوری مشاهده نمیشود.
- کلیدهای مینیاتوری بیشتر در مصارف خانگی کاربرد دارند و کاربرد صنعتی ندارند. اما کلیدهای خودکار با توجه به قابل تنظیم بودن، در مصارف صنعتی هم استفاده میشوند.
انواع کلید اتوماتیک
کلید اتوماتیک انواع مختلفی دارد که هر کدام ویژگی و کاربرد خاص خود را دارد و بر اساس نیازهای مختلف در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی انواع کلید های اتوماتیک عبارتند از:
کلید اتوماتیک کمپکت MCCB
کلید اتوماتیک کمپکت MCCB یکی از انواع کلید اتوماتیک است که وظیفه قطع یا وصل کردن مدار الکتریکی را بر عهده دارد. این نوع کلید دارای رنج جریان از 16 آمپر تا 1600 آمپر است که با افزایش جریان نامی ابعاد آن ها نیز بزرگ تر می شود. لازم به ذکر است که کلید های کمپکت اغلب در تیپ های گوناگون YS، LM و YM تولید می شوند. کلید اتوماتیک کمپکت از انواع کلیدهای الکترومکانیکی فشار ضعیف است. این کلید دارای بازه جریانی ۲۵ تا ۱۶۰۰ آمپر می باشد و معمولاً در سیستم های الکتریکی صنعتی استفاده میشوند.
با خرید کلید اتوماتیک کمپکت این قابلیت بوجود می آید که این کلید می تواند در بارهای اضافی از پیش تعیین شده بدون آسیب رسیدن به کلید، مدار را قطع کند و همچنین توانایی تامین حفاظت اتصال به زمین، حفاظت موتوری و حفاظت ژنراتوری را، با کمک رله های میکرولوجیک دارد. نوعی از کلیدهای اتوماتیک با نام کلید اتوماتیک غیر قابل تنظیم یا فیکس شناخته می شوند. در کلید اتوماتیک غیر قابل تنظیم، قابلیت تنظیم جریان وجود ندارد و قدرت قطع در این کلیدها ثابت است. این نوع کلید نسبت به کلید اتوماتیک کمپکت پیچیدگی کمتری دارد
کلید اتوماتیک هوایی ACB
کلید اتوماتیک هوایی ACB، از هوای فشرده برای کنترل و قطع و وصل کردن جریان الکتریکی استفاده میکند. این کلیدها برای محیطهایی که نیاز به عملکرد سریع و قدرت قطع زیاد دارند، مانند خط تولید کارخانه جات و ماشینآلات صنعتی مناسب هستند. کلید هوایی جزو کلید های اتوماتیک فشار ضعیف می باشد. وظیفه اصلی این کلید، قطع اتوماتیک جریان در آمپراژ بالا می باشد. این نوع از کلید های اتوماتیک در رنج جریان ۶۳۰ آمپر تا ۶۳۰۰ آمپر تولید می شوند. عمر مفید کلید هوایی تقریباً دو برابر کلید اتوماتیک یا کمپکت است. کلید های هوایی دارای رله های جاسازی شده در داخل کلید (Built-in) هستند. این رله ها خاصیت تأخیری یا Time Delay دارند.
کلید اتوماتیک مینیاتوری MCB
کلید مینیاتوری MCB یکی از قطعات رایج در تجهیزات برق صنعتی و تابلوهای برقی است. کلید مینیاتوری اضافه بار ناشی از برق در سیم و کابل و یا مدار را قطع میکند تا به سایر قطعات الکترونیکی آسیب وارد نشود و همچنین از خطرات احتمالی مانند آتشسوزی جلوگیری میکند و عموماً در دستگاه های الکتریکی مصرفی مانند لامپها و تجهیزات الکترونیکی کوچک استفاده میشوند. یکی از ویژگیهای این کلیدها قابلیت نصب آسان و اندازه کوچک آنهاست که از جای کمی برای نصب استفاده میکنند.
کلید مینیاتوری انواع مختلفی دارد که پرکاربردترین آن ها تیپ B و C است که به نوع روشنایی و موتوری معروف است. کلید مینیاتوری نوع B(تندکار) برای کاربردهای مسکونی و تجاری، جهت محافظت از مدارهای روشنایی و پریز استفاده میشود. همچنین کلید نوع C (کندکار)، در محیطهای تجاری و صنعتی برای محافظت از تجهیزات به کار برده میشود.
کلید اتوماتیک محافظ جان RCCB
با خرید کلید اتوماتیک محافظ جان RCCB این قابلیت ایجاد می شود که این کلید از جان افراد در مقابل خطراتی همچون برق گرفتگی و نشتی جریان محافظت می کند. کلید های محافظ جان بر اساس میزان حساسیتی که نشان می دهند به دو دسته اصلی خانگی و صنعتی تقسیم بندی می شوند. اساس کار کلید های محافظ جان، مقایسه جریان خروجی با جریان ورودی است که با همین شیوه از جان افراد محافظت می کند. در کنار حفاظت از افراد در برابر تماس مستقیم و غیر مستقیم برق، از دستگاه ها و تجهیزات صنعتی با جلوگیری از نشتی جریان نیز محافظت می کنند.
یکی از مهم ترین مزیت های کلید های محافظ جان، حفاظت از افراد و کارکنان در مقابل جریان باقی مانده در مدار است. این جریان می تواند باعث برق گرفتگی و ایجاد شوک و مرگ افراد شود. از این دستگاه همچنین به منظور جلوگیری از وقوع رویدادهای خطرناک ناشی از زمین لرزه استفاده می شود.
کلید اتوماتیک محافظ موتور MPCB
کلید های محافظ موتور (کلید حرارتی MPCB )، برای حفاظت از الکتروموتورها در برابر خطراتی مانند افزایش جریان، افزایش دما، یا وقوع حوادث الکتریکی مورد استفاده می شوند. این کلیدها به طور خودکار جریان الکتریکی را قطع میکنند تا از خرابی یا آسیب به موتورها جلوگیری کنند. آنها معمولاً در صنایع صنعتی، خط تولید کارخانه جات نصب میشوند تا ایمنی و حفاظت از موتورها را تضمین کنند.
هدف اصلی استفاده از کلید های محافظ موتور این است که در هنگام کاربرد الکتروموتور ،کنترل زمان شروع و توقف، کنترل جریان شدید موتور در زمان راه اندازی، جلوگیری از تک فاز شدن و افت ولتاژ موتور و همچنین کنترل چرخش موتور است.
از آنجا که برای راه اندازی الکتروموتورها عموما از اینورترهای صنعتی استفاده می شود. در زمان خرید اینورتر صنعتی و یا خرید اینورتر تک فاز و 3 فاز، قطعات وابسته مانند کلیدهای اتوماتیک محافظ موتور برای خرید کلید اتوماتیک محافظ موتور نیز اقدام می شود.
سکسیونر
سکسیونرها برای هماهنگی و تنظیم ترتیب روشن و خاموش شدن دستگاه های الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها به طور خودکار جریان الکتریکی را به ترتیب تعیین شده، در دستگاهها روشن و خاموش میکنند و از بروز حوادث الکتریکی جلوگیری میکنند. به عبارت دیگر سکسیونرها سیستمهایی را قطع و وصل میکنند که جریانی ندارند. دلیل اصلی به کارگیری آنها، جلوگیری از برقگرفتگی است.
دژنکتور
دژنکتورها به عنوان محافظ های اضافی در مقابل فشارهای بالای جریان الکتریکی، به طور خودکار عمل میکنند. آنها برای جلوگیری از خرابی های ناشی از جریان های بیش از حد مجاز و یا نوسانات ولتاژ در دستگاه های الکتریکی استفاده میشوند.
مشخصات کلید اتوماتیک پارس فانال
پارس فانال ایران، انواع کلیدهای اتوماتیک کمپکت از 16 آمپر الی 3200 آمپر بصورت فیکس، قابل تنظیم و هوایی موتوردار را تولید کرده و به فروش می رساند. برای مشاهده مشخصات کامل کلیدهای اتوماتیک پارس فانال کلیک کنید.
مشخصات کلید اتوماتیک سیگما
برند سیگما الکتریک ترکیه ای، انواع کلیدهای اتوماتیک کمپکت را به صورت فیکس و تنظیمی با کیفیت خوب و قیمت مناسب تولید می کند و در بازار ایران نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است. مشخصات کلیدهای اتوماتیک سیگما عبارتند از :
- رنج جریان از 20A تا 1600A
- 4 – 3 – 2 – 1 پل
- قدرت قطع جریان اتصال کوتاه تا 70kA
- طیف گسترده ای از تجهیزات جانبی
- طراحی شده در ابعاد کوچک
- مطابق با استاندارد های EN609472 و VDE0660
- دارای تایید های ASTA – TSE – CE
بهترین قیمت کلید اتوماتیک در پارتاک صنعت
پارتاک صنعت، نمایندگی و مرکز فروش تجهیزات برق صنعتی، انواع کلید اتوماتیک فیکس و تنظیمی، مینیاتوری، کنتاکتور و سایر تجهیزات تابلویی در ایران است. ما همواره تلاش می کنیم بهترین کیفیت و قیمت بازار را به شما ارائه دهیم. برای خرید کلید اتوماتیک فیکس و تنظیمی از برندهایی مانند ال اس، پارس فانال و سیگما الکتریک و استعلام قیمت کلید محافظ جان، قیمت بی متال سه فاز و انواع تجهیزات تابلو برق صنعتی با کارشناسان فروش تماس بگیرید تا علاوه بر مشاوره رایگان مناسب ترین کالا و قیمت را به شما معرفی کنند.
البته لازم به ذکر است که قبل از اقدام به خرید کلید اتوماتیک جریان نامی مورد نیاز و ویژگیهای فنی مهم مانند: توان تحمل جریان کوتاه مدت و دقت عملکرد را مشخص کنید. برند سازنده، کیفیت ساخت و قابلیت اطمینان را در نظر بگیرید. از بررسی اعتبار شرکت تولید کننده این قطعه و نظرات مشتریان قبلی نیز استفاده کنید.